Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem reklamoval plynový kotel

V dnešní době je pojištění výnosný byznys. Pojistku mám přes patnáct let, nikdy jsem ji nepotřeboval využít…, až tuto zimu…, a narazil jsem.

V dnešní době je pojištění výnosný byznys. Dnes si sportovci pojišťují levou i pravou nohu, pokrývači kolena, pornoherci dobrou pověst a klavírista deset prstů. Já zůstal u obyčejné pojistky domácnosti a nemovitosti. Pojistku mám přes patnáct let, nikdy jsem ji nepotřeboval využít…, až tuto zimu…, a narazil jsem.

Plyn je zajímavé skupenství. Potřebujeme jej k řadě věcí, kdy tou nejdůležitější z nich je teplo. Nevím, jak to máte vy, ale mě většina věcí opouští či vypovídá službu tehdy, když je nejvíce potřebuji. Pneumatika auta se se mnou rozloučí v době, kdy nejvíce spěchám na setkání. Jako kdyby i ona věděla, že z pohledu technických prací jsem skončil u pravítka a výměna kola je pro mě sci-fi. Asi před týdnem na mě voda přestala téct tehdy, když jsem stál pod sprchou s pěti kilogramy pěny na těle, o zážitku s chybějícím toaletním papírem raději nemluvím. U plynu se mi to stalo v zimě při mínus dvaceti stupních, tedy v situaci, kdy člověk roní kroupy místo slz.

Ten den byl typický pro zimní období. Přes den jste nemohli vylézt ven bez toho, aniž byste zabalili své tělo do několika vrstev. V tomto počasí se vám při mrkání očních víček řasy lepily k sobě a při mluvení jste svá slova mohli přímo vidět. Hustě chumelilo celý den a vypadalo to, že snad nikdy nepřestane. Večer, zhruba o půl desáté, vypnul dodavatel elektrický proud v celé naší ulici. V tu chvíli si snad poprvé uvědomíte, jak jsme svázáni technikou a zcela na ni odkázáni. Nejen, že tím pádem vypne plynový kotel, ale všude kolem je tma jako v pytli a ukrutná, všude lezoucí zima. A tragédie nejvyššího kalibru – nejde wi-fi!

„Táto, nepřipadá ti, že je tady zima?“ zeptala se mě žena ihned poté, co se po půl hodině dodavatel slitoval a elektřinu do našeho domu znovu pustil. Podíval jsem se na teploměr a zjistil jsem, že teplota v domě během půl hodiny klesla na šestnáct stupňů. Vzhledem k tomu, že náš dům je typickým zástupcem montované stavby, zima se přes obvodové zdi vkrádá rychleji než Levák Bob do pokoje Barta Simpsona.

Kotel, prolítlo mi hlavou. Ta velká plechová obluda byla zcela zticha. Přemlouvání, hlazení, pláč a v závěru bušení pěstí o plech nepomáhalo. Inu, musím zavolat opraváře. Podíval jsem se na hodinky…, no, ten mě teda nepochválí. A měl jsem velmi dobrý odhad.

„Ses zbláznil,“ ozvalo se ze sluchátka, „podívej se, sakra, na hodinky. Ty seš opravdu…!“ Tolik různých peprných slov, která jsem si vyslechl při hovoru s opravářem, jsem před touto zkušeností vlastně vůbec neznal. Pořád dokola jsem si opakoval, že to musím vydržet, že přece nenechám rodinu zmrznout.

„Vlez si s ženou pod peřinu, dejte si před tím slivovici a zahřívejte se navzájem. Zapomeň, že přijedu!“ Típl mi hovor. Nedbal jsem na tento fakt a vytočil jej znovu.

„Sakra, ty seš neoblomnej! Tak počkej. Mám to k tobě daleko, to snad víš! Napočítám ti každý kilometr! Bude to drahý!“

Vyšel jsem před dům do mrazu. Co bych ovšem pro teplo domova neudělal. Velké auto, z nějž vystoupil postarší muž v typické červené seprané flanelové košili, na mě působilo jako příjezd záchranářského vozidla. 

„Víš, co jsem musel překonat, abych se tady k vám dostal? Není tu odhrnutá cesta! A ta jízda přes ty zatracené vrbenské serpentiny, “ zasyčel, „a tu šaškárnu z ksichtu si sundej, já už tu novou chřipku měl!“ 

Sundal jsem si zmrzlou roušku z obličeje.

„To bude s příplatkem…, to jsou ztížené pracovní podmínky“ řekl a pustil se do práce. Několik zavrčení akuvrtačky a přední plechový kryt kotle padal k zemi. Zhruba po necelých dvou hodinách bylo hotovo a peněženka rodinného rozpočtu byla tenčí o osm tisíc. Sbohem rodinné úspory.

„Napíšu ti papír,“ odvětil opravář ospale asi okolo půl druhé v noci, „je to přepětí, jestli máš pojistku, ono se vyplatí jim ten papír poslat!“

Poděkoval jsem mu za jeho ochotu. Ještě před tím, než jsem se svítáním ulehl, byla žádost o pojistné plnění v datové schránce pojišťovny.

Když mi asi po týdnu zatelefonovali, že se mou událostí budou zabývat, ale je nutností, abych předložil, nejlépe však ověřeným dopisem z centrály dodavatele elektrické energie z Ostravy, že opravdu předmětného dne došlo k výpadku elektrické energie, zvedlo mi to krevní tlak. Faktura nestačí. Zavolal jsem na tu jejich infolinku.

„Vy si myslíte, že si vymýšlím?“

„Takto to nesmíte brát,“ odvětila mladá slečna na druhé straně.

„A jak si to mám vyložit?“ zeptal jsem se toho mladého hlasu. 

„No, víte,“ polkla docela hlasitě, „my se setkáváme s pokusy…“.

„Tak podívejte se, vážená slečno. Nechápu skutečně, proč musím ještě dokládat nějaký přiblblý papír. Myslíte si, že mě baví ukecávat opraváře zašitého pod peřinou, aby vylezl z postele a pod slibem modrého z nebe dorazil ke mně domů? Moje malá dcera zažila díky tomu svůj první netradiční kurz přežití v zimních podmínkách!“ 

Nemožné se stalo skutečností. Do tří dnů jsem měl peníze na účtu.

A přepěťovou ochranu? Tu už u kotle mám! A pojišťovna? Tu jsem prozatím nezměnil.

Váš Honza

Autor: Jan Vavřík | pondělí 24.5.2021 23:51 | karma článku: 22,86 | přečteno: 868x
  • Další články autora

Jan Vavřík

Jak jsem boural plot aneb Tohle doma nezkoušejte!

Pro svou ženu udělám cokoliv..., teda skoro cokoliv. A tak jsem po jednom z víkendových hrdinských počinů skončil poprvé v životě na neschopence. A manželka? Zatím mě nezavrhla.

1.5.2024 v 19:34 | Karma: 26,98 | Přečteno: 858x | Ostatní

Jan Vavřík

Jak jsem stavěl zahradní chatku aneb Pusť mě k tomu!

Moje žena je skvělá. S ní se člověk opravdu nenudí. A ctí ji, že mě i po dvaceti letech, přes má veškerá technická klopýtnutí, vidí jako domácího kutila. Tentokrát mi dala za úkol smontovat zahradní domek. A to byla výzva!

31.3.2024 v 12:12 | Karma: 26,72 | Přečteno: 652x | Ostatní

Jan Vavřík

Jak díky náhodě přijít o dobrou pověst aneb Paní, ten váš chlap je divnej!

Možná jste to někdy zažili. Jdete k lékaři se zraněním, které působí celkem divně. Napoprvé to jde ještě vysvětlit. Podruhé se na vás dívají hloupě, argumenty docházejí. Ale potřetí? To už je na přinejmenším na OSPOD!

10.3.2024 v 19:27 | Karma: 30,34 | Přečteno: 872x | Ostatní

Jan Vavřík

Jak jsem byl umýt auto aneb Ona ani neví, s kým to má!

Únor jsem měl divný. Bezmezný strach o zdraví nejbližšího člověka mi dal najevo, že vlci v rouše beránčím jsou vlastně jen ubohou karikaturou, pro kterou není důležité se trápit. To hezké je blíž, než se může zdát.

3.3.2024 v 11:18 | Karma: 41,62 | Přečteno: 4112x | Ostatní

Jan Vavřík

Jak jsem seděl v čekárně 2 aneb Tereza, Karolína a Otylka Součková

Zlobí mě zdraví, ale mé odpůrce zklamu. Zatím neumírám, ovšem k lékaři musím. A při sezení v čekárně máte před sebou studnici příběhů. Třeba minulý týden..., Tereza, Karolína a paní Součková. To prostě nejde nenapsat.

29.1.2024 v 22:42 | Karma: 30,09 | Přečteno: 1088x | Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

V Litvínově vnikl násilně do budovy gymnázia muž, policie podezřelého zadržela

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:29

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

3. května 2024  9:26

Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer řadu fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 9:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16,  aktualizováno 

Přímý přenos Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

  • Počet článků 104
  • Celková karma 31,39
  • Průměrná čtenost 2499x
Spisovatel, iOvce, milovník německých boxerů, Stephena Kinga, J. R. R. Tolkiena, Karla Čapka a Karla Maye.

Knihy: Kolotoč strachu (2015), Návrat z pekla (2016), Případ Kláry P. (2019), Pošahaný svět (2023), audioknížka Návrat z pekla, čte Jaromír Meduna (2023).
E-kniha Kolotoč strachu (2024), reedice Návrat z pekla (2024).
Připravovaná knížka: Ve stínu levandule (2024).

Seznam rubrik