Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem se stal znovu žákem aneb V tomto systému je divně

Vzpomínám na doby, kdy jsem chodil na základní školu. Vesnická škola se vztahem k přírodě v době, kdy jsme k sobě měli tak nějak blíž. Poslední dobou přemýšlím, jestli bych jako žák základní školy přežil v dnešní době…, asi těžko.

Nejraději jsem měl učitele Hanáka. Starý kantor se zálibou v myslivosti, který nás zblbnul natolik, že jsme naprosto dobrovolně po odpoledních kreslili obrázky stromů do sešitů, dělali si vlastní herbář či hledali v lesích mimo hub třeba jelení trus. Dějepis byl mou druhou velkou láskou. K tomu mě přivedla paní třídní učitelka, která se poté stala i mou kolegyní a naučila mě řadu užitečných věcí z pohledu řízení školy. Láska k historii a přírodě byla tím nejdůležitějším, co mi škola do života dala. 

Na prvním stupni nám učitelka sice četla důležité statě o Velké říjnové socialistické revoluci, ale já už tehdy z domu věděl, že je to tak nějak jinak. Koukali na mě přes prsty, protože prý jsem byl divný, že píšu levou rukou. Učitelka se mě snažila předělat, ale tehdy přišel táta do školy a s ředitelem jednali za zavřenými dveřmi hodně dlouho. Druhý den mi učitelka řekla: „…hele, piš si kterou rukou chceš, je to tvůj život!“ A schválně mě posadila na pravou stranu v lavici, čímž jsem se se sousedem při psaní hodně boxoval. Ale přežil jsem to. Bez úhony. 

Ve třídě nás bylo 34. Všichni na jedné hromadě. Žádný asistent, žádná poradna, žádný školní psycholog. Kdo byl na tom například v češtině hůře, měl prostě na vysvědčení trojku. Dnes zasahují odborníci, nestátní „ziskovky“ (není to překlep), terapeuti a jiní rádoby odborníci s žabkami místo bot. Dítě dnes přece nesmí ve škole zažít pocit neúspěchu, musí mít pocit, že je svět v růžových barvách. Největší perlou je snaha zavést ve školách plošně slovní hodnocení, protože známky jsou pro děti stresující. 

Doznávám, že budoucí lékař nepotřebuje krásně malovat, ale měl by mít bravurní znalosti biologie, chemie a přírodních věd jako celku. A ty by se u něj měly plně rozvíjet. Ale to by tu nesmělo být třicet konferencí a seminářů týdně na téma genderové vyváženosti, pseudoproblémů, miliónté úpravy ŠVP („osnov“) či workshopů na téma psychické pohody českého školství. Kdyby se finance vynaložené na tyto chlebíčkové aktivity a reformátory samotné nalily přímo do škol, měli bychom nejlepší školství široko daleko s podporou právě přírodních věd. Pojďme školství směřovat tak, abychom nejen integrovali do škol děti s problémy, ale také podporovali právě žáky v tom, v čem jsou výjimeční a tyto jejich vlastnosti rozvíjeli. 

Dnes učitel v mnoha případech supluje to, co často nezvládá rodina. Když jsem slyšel dokonce i návrh, že dětem bude ve školách sledován stav jejich chrupu, domníval jsem se, že jde o vtip. Opak je pravdou. Tato myšlenka skutečně v médiích proběhla. Dnes mají školy stovky programů, které řeší prevenci, zdravou stravu. Učitelé suplují v mnohých případech i rodiny, kde neprobíhá domácí příprava, dobrovolně doučují žáky, kteří jsou ohroženi školním neúspěchem. Když nemají v práci děti, pracují na dokumentaci, posudcích pro OSPODy, projektových žádostech, reformách školních vzdělávacích programů, chystají si výuku, aby byla „čitelná“ pro všechny žáky jejich třídy. 

Dnes se do běžné školy integrují totiž úplně všichni. Díky této pseudodemokratické tradici máme ve třídách děti, které bývají velmi obtížně zvládnutelné. To za nás bylo taky, ale nikdo z nás si doma nedovolil stěžovat. Učitel byl váženým povoláním. Nikoliv houba, která nasákne všechny problémy. Byl osobnost, kterou uznával žák, rodič i společnost. Kdybych si doma stěžoval, že mě učitel okřikl, že mu povídáním a zpíváním v hodině narušuji výklad, čímž pošlapal mou svobodu projevu, můj otec by mi jednou ranou vyluxoval karmu, narovnal čakry a vyleštil moji osobní auru. 

Váš Honza

Autor: Jan Vavřík | neděle 19.2.2023 14:48 | karma článku: 32,91 | přečteno: 1082x
  • Další články autora

Jan Vavřík

Jak jsem boural plot aneb Tohle doma nezkoušejte!

Pro svou ženu udělám cokoliv..., teda skoro cokoliv. A tak jsem po jednom z víkendových hrdinských počinů skončil poprvé v životě na neschopence. A manželka? Zatím mě nezavrhla.

1.5.2024 v 19:34 | Karma: 31,13 | Přečteno: 1059x | Ostatní

Jan Vavřík

Jak jsem stavěl zahradní chatku aneb Pusť mě k tomu!

Moje žena je skvělá. S ní se člověk opravdu nenudí. A ctí ji, že mě i po dvaceti letech, přes má veškerá technická klopýtnutí, vidí jako domácího kutila. Tentokrát mi dala za úkol smontovat zahradní domek. A to byla výzva!

31.3.2024 v 12:12 | Karma: 28,74 | Přečteno: 703x | Ostatní

Jan Vavřík

Jak díky náhodě přijít o dobrou pověst aneb Paní, ten váš chlap je divnej!

Možná jste to někdy zažili. Jdete k lékaři se zraněním, které působí celkem divně. Napoprvé to jde ještě vysvětlit. Podruhé se na vás dívají hloupě, argumenty docházejí. Ale potřetí? To už je na přinejmenším na OSPOD!

10.3.2024 v 19:27 | Karma: 31,43 | Přečteno: 903x | Ostatní

Jan Vavřík

Jak jsem byl umýt auto aneb Ona ani neví, s kým to má!

Únor jsem měl divný. Bezmezný strach o zdraví nejbližšího člověka mi dal najevo, že vlci v rouše beránčím jsou vlastně jen ubohou karikaturou, pro kterou není důležité se trápit. To hezké je blíž, než se může zdát.

3.3.2024 v 11:18 | Karma: 41,82 | Přečteno: 4130x | Ostatní

Jan Vavřík

Jak jsem seděl v čekárně 2 aneb Tereza, Karolína a Otylka Součková

Zlobí mě zdraví, ale mé odpůrce zklamu. Zatím neumírám, ovšem k lékaři musím. A při sezení v čekárně máte před sebou studnici příběhů. Třeba minulý týden..., Tereza, Karolína a paní Součková. To prostě nejde nenapsat.

29.1.2024 v 22:42 | Karma: 30,84 | Přečteno: 1110x | Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Fico je mimo ohrožení. Pellegrini: Na hovor o uklidnění situace nedozrál čas

19. května 2024  11:06,  aktualizováno  11:59

Na jednání stran k uklidnění situace na Slovensku patrně nedozrál čas, uvedl zvolený prezident...

Česku dnes hrozí krupobití a lokální bouřky, přívalové srážky už ne

19. května 2024  11:04

Přímý přenos Na většině území Česka se dnes odpoledne a večer mohou objevit bouřky s kroupami a silnými dešti....

Na trhaviny pro Ukrajinu přispěli Češi téměř komplet, sbírka na vrtulník vázne

19. května 2024  10:29

Nadační fond pro Ukrajinu známý jako Dárek pro Putina od jara 2022 vybírá prostředky pro obranu...

VIDEO: V Londýně hořel autobus. Hasiči požár zvládli až po více než hodině

19. května 2024  10:09

Pět hasičských vozů a třicet hasičů zasahovalo v sobotu odpoledne v Twickenhamu na jihozápadě...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 104
  • Celková karma 33,28
  • Průměrná čtenost 2499x
Spisovatel, iOvce, milovník německých boxerů, Stephena Kinga, J. R. R. Tolkiena, Karla Čapka a Karla Maye.

Knihy: Kolotoč strachu (2015), Návrat z pekla (2016), Případ Kláry P. (2019), Pošahaný svět (2023), audioknížka Návrat z pekla, čte Jaromír Meduna (2023).
E-kniha Kolotoč strachu (2024), reedice Návrat z pekla (2024).
Připravovaná knížka: Ve stínu levandule (2024).

Seznam rubrik